21 Aralık 2010 Salı

RADYO ODTÜ TARİHÇESİ



 17 Ocak 1994

ODTÜ'lü bir grup öğrenci, bir üniversite radyosu fikriyle rektörlüğe gitti. ODTÜ'nün sesini daha geniş kitlelere duyurmaya sıcak bakan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Süha Sevük'ün desteği ve ODTÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Çalışkan'ın desteği ve yoğun çabalarıyla "genç radyocular" kuruluş çalışmalarına başladılar. Radyonun ilk yönetim kurulu: Kaan Sümer (Y.K. Başkanı), Duygu Alparslan (Y.K. Bşk. Yrd.), Oğuz Kaplangı (Sayman), Tugay Bizeroğlu (Genel Sekreter), Deniz Baç (Yazman), Gökhan Ersan (Y.K. Üyesi), Ayşegül Vuruşkan (Y.K. Üyesi).


16 Nisan 1994

Kütüphanedeki sayısız duyurunun arasından biri öğrenciler
arasında diğerlerine göre daha çok ilgi çekti. 16 Nisan 1994 Cumartesi günü Bülent Kerim Altay salonunun önünde kurulacak radyoda çalışmak isteyenler kuyruklar oluşturdu.



7 Mayıs 1994

Ön görüşmeyle seçilen 300 kişiyle 8 ay sürecek
"Uygulamalı Radyo Yayıncılığı Dersleri"ne başlandı. İlk ders: Kulaklık takma !



22 Haziran 1994

Yaz boyunca süren diksiyon ve programcılık dersleri başladı.



10 Ocak 1995

Radyo ODTÜ'nün arşivinin temeli atıldı. 300 cd'lik arşiv kodlandı.



31 Ocak 1995

EBİ Yurdunun altında küçük bir stüdyoda mixer açıldı, ses
ayarları yapıldı. 103.1 frekansındaki hışırtı eşliğinde geçen heyecan dolu 2 saatin sonunda Radyo ODTÜ "jingle"ı yayına girdi. Rainbow- Street of Dreams'in ardından çalınacak şarkı konusunda tartışmalar başladı.


24 Mart 1995

Bir yıl boyunca toplantı odası, okuma odası, halkla ilişkiler birimi, müzik dairesi, magazin merkezi, internet merkezi olarak hizmet verecek 14 m2'lik karavana yerleşildi.


17 Nisan 1995

Heyecandan titreyen sesler yerini akıcı konuşmalara bıraktığında Test Yayını sona erdi. Radyo ODTÜ ilk yayın dönemini başlattı.


4 Haziran 1995

Radyo ODTÜ 1 kW'lık vericisini Dikmen'e yerleştirdi.


6 Şubat 1996

Karavan'ın kapısına kilit vuruldu. Radyo ODTÜ yeni binasına taşındı.


9 Şubat 1996

Karavan'da unutulan Aybars özgürlüğüne kavuştu.


8 Temmuz 1996

Türkiye'nin internetle yeni yeni tanışmaya başladığı bir dönemde, Radyo ODTÜ bütün radyolardan önce canlı yayınını internete taşıdı. Türkiye'de açtığımız bu yolda diğer radyolar ve hatta televizyonlar ancak yıllar sonra bizi izledi.


30 Eylül 1996

İleri düzeyde teknik donanıma sahip yayın stüdyolarıyla Radyo ODTÜ Türkiye'nin en gelişmiş stüdyolarına kavuştu.



4 Ekim 1996

Eski stüdyoda unutulan Aybars özgürlüğüne kavuştu.



8 Ağustos 1997

Türkiye'de üniversitelere bağlı olarak radyoculuk yapılmasının kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle RTÜK tarafından kapatıldık.




17 Ağustos 1997

Radyo'da unutulan Aybars, 9 zorlu günden sonra özgürlüğüne kavuştu.



1 Eylül 1997

22 günlük suskunluktan sonra özel radyo statüsünde yayın hayatına geri döndük.





18-20 Kasım 1997

Internet Üst Kurulu'nun kurulmasının ilk olarak teklif edildiği yer olan 3. "Türkiye'de Internet Konferansı" sırasında Rady o ODTÜ, standart link sistemlerinden bir tanesini kullanmak yerine, Türkiye'de ilk kez, fiber optik kablolar aracılığıyla, internet üzerinden konferansı stüdyolarına aktardı ve canlı olarak yayınladı.



26 Eylül 1998

Ankara’nın en önemli açık hava konser etkinliği olan Radyo ODTÜ Açık Hava Konserleri serisinin ilkini gerçekleştirdik. O günden bugüne 85.000 Ankaralı müziksever, Sertab Erener, Teoman, Şebnem Ferah, Yaşar, Nilüfer, İlhan Şeşen, Baba Zula, Bülent Ortaçgil, MFÖ gibi Türkiye’nin seçkin sanatçıları ile buluştu.



4 Ekim 1998

Bir Radyo ODTÜ klasiği haline gelen Kültür Pazarı©, Radyo ODTÜ'nün tüm pazar gününü kültür, sanat, spor, müzik, internet, sosyal ve kişiselyaşam, bilim programlarına ayırmasının adı ve sembolü oldu.



14 Ocak 1999

Türkiye Cumhuriyeti'nin 75. Yılı etkinliklerine katkılarımızdan dolayı Başbakan Mesut Yılmaz tarafından üstün hizmet belgesiyle ödüllendirildik.


16 Kasım 1999

Yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında yenilediğimiz logomuz, 1999 yılı Grafik Tasarımcıları Derneği tarafından düzenlenen "Yılın Grafik Tasarımları" ödüllerinde, logo dalında en iyi beş eser arasında yer aldı.



25 Kasım 1999

Artık sesimizi çok daha net bir şekilde duyurmanın zamanı gelmişti. 5 kW+RDS verici sistemimiz devrede...



30 Kasım 2000

Merakla beklenen filmleri vizyona girmeden seyircilerle buluşturmanın yanında dağıtımcıların da sinemaseverlerin nabzını yoklamalarını sağlayan "sneak preview/ özel gösterimler" artık bir Radyo ODTÜ geleneği olma yolunda ilk adımını attı.


15 Mayıs 2001


www.radyoodtu.com.tr  yepyeni yüzüyle yayında...Geliştirilen IRS © teknolojisiyle, Türkiye'de ilk kez Radyo ODTÜ dinleyicileri, o anda yayında olan programı ve çalan şarkının adını anında bilgisayar ekranlarından takip etme fırsatına sahipler...Bununla birlikte ana sayfamızda yer alan web-cam aracılığıyla günün 24 saati stüdyomuzda konuğumuz olma, en sevdikleri şarkıları oylarıyla zirveye taşıyarak e-beş programında dinleme; diledikleri an, dünyanın her yerinden www.radyoodtu.com.tr aracılığıyla istek şarkılarını gönderme ve yayınımızı canlı olarak dinleme ve tabii ki dinledikleri radyo ile ilgili ve düzenlediğimiz etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgilere sahip olma fırsatını yakaladılar. Kısa bir süre içinde hakettiği ilgiyi gören www.radyoodtu.com.tr, diğer basın organlarında da yer aldı; CNN Türk'te "Net" programının konuğu oldu.



1 Haziran 2001

Rock dünyasının efsanelerini buluşturan albüm "Legendary Rock", Radyo ODTÜ ve EMI işbirliğiyle müzik marketlerde...




13 Ağustos 2002

Internet ile radyoculuğu buluşturmak adına bir ilke daha imza attık. Radyo ODTÜ dinleyicileri son 6 saat içinde dinledikleri ya da kaçırdıkları tüm şarkıların listesine www.radyoodtu.com.tr aracılığı ile ulaşma fırsatına sahip oldular.



21 Eylül 2002

İyi kalpli insanların vazgeçemediği sabah şovu Modern Sabahlar programının yapımcıları, Ege, Oktay, Fahir artık televizyondaydı. Radyo ODTÜ'de yakalanan başarı Cumartesi geceleri Genç Vaziyetler programı ile TRT-1 ekranlarına taşındı.



3 Ocak 2003

En çok çaldığımız 40 şarkının geri sayım programı 40 Haramiler'in internet sayfası üzerinden, Türkiye radyolarının en gelişmiş arşivini dinleyicilerimize sunduk. Dinleyicilerimiz, 1995'ten bugüne kadar listede yer almış tüm şarkılara; şarkı, şarkıcı, müzik şirketi ve listede kaldığı hafta sayısı kriterlerine göre ulaşabilme imkanı buldu.


15 yıldır faaliyet gösteren Radyo ODTÜ, bir üniversite radyosu olmaktan çıkmış yerel bir radyo olma başarısını göstermiştir.Gittikçe büyüyen kadrosuyla yüzbinlere ulaşıp, bir çok insanın vazgeçilmezi olmuştur.Ben de Radyo ODTÜ ailesinin bir üyesi olmaktan gurur duyuyorum:)



www.radyoodtu.com.tr

0 yorum:

Yorum Gönder